2011. december 21., szerda

Luca-búza

"A hagyománynak megfelelően a falusi asszonyok kis cserepekbe, tálakba búzát ültettek, ami a kemence közelében karácsonyig kikelt. Ebből lehetett a jövő évi termést megjósolni, de kuruzslásra is használták. Állítólag jót tett, ha a beteg állatokkal etették meg."
"A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára zöldültek ki. Ebből a jövő évi termésre következtettek. Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Egyes vidékeken kék szalaggal kötötték át, sőt égő gyertyát is helyeztek közéje. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, egyben Jézust jelképezte."

Mamám azért ültette velünk, hogy ha jön a Jézuska szamár háton, a csacsinak legyen mit legelnie. Idén szereztem búzát, és sok év után újra ültettem. Szépen fejlődik, jó lesz a termés jövőre :) Kicsit modernizáltam, és hidrogyöngyre telepítettem. Így szépen látszanak a gyökerek is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése