2013. december 20., péntek

Az új fürdőszoba

Kissé rendhagyó ez a mai bejegyzés, több okból is. Egyrészt nem Juli írja, hanem egy vendégszerző. (Viktor vagyok, Juli férje :)) Másrészt nem kifejezetten tűre vagy cérnára volt szükség a következőkben bemutásra kerülő alkotáshoz, hanem sokkal inkább a képzelőerőnkre, na meg persze a türelmünkre. Száz szónak is egy a vége: felújítottuk a panellakásunk fürdőszobáját. 

Aki panelben él, esetleg még az eredeti fürdőszobája van, annak nem kell különösebben bemutatnom a helyzetet. A többiek számára csak néhány szóban. A társasházat 1985-ben építették a lakók elmondásai szerint, mi 2000-ben vásároltuk meg. (Atya ég, lassan annyi ideje lakok itt, mint a lakás korábbi élete.) Sem a vásárláskor, sem azóta nem történt számottevő felújítás a fürdőszobán, tehát időben ott tartott, hogy közel 30 éve ugyanaz a belső próbálta kiszolgálni az épp aktuális lakosokat. Az elmúlt 13 évben valamivel több, mint 30 lakója volt, mivel magam mellé mindig fogadtam albérlőtársakat is. A nagy népvándorlás nyomai szépen lassan megmutatkoztak mind a fürdőszobán, mind a WC-n. Illusztrálásként álljon itt néhány kép az "eredeti" állapotról.








Julival is többször beszélgettünk róla, hogy legszebb ideje lenne belevágni a teljes felújításba. A végső lökést az adta meg, hogy az alsó szomszéd lassú beázásra panaszkodott. A gondnokkal meg is állapítottuk, hogy a kád mögötti csövek elég rozoga állapotban vannak, tenni kellene velük valamit. A gondolatot tett is követte, hogy el ne meneküljünk a felújítás elől gyorsan megvettük a csempét a Praktikerben még november első felében. (Persze, előbb volt meg a gomb, ugye.) Ezután álltunk neki még csak mestereket keresni, ami mint tudjuk, a legkritikusabb pontja szokott lenni a felújításoknak.

A mesterek kiválasztásánál az alapvető elvárásom az volt, hogy igyekezzenek profin és gyorsan dolgozni. Az apróbb hibák elnézhetők, ha jól igyekeznek megoldani a felmerülő problémákat. Nem beszélve arról, hogy a megbeszélt időpontban pontosan jelenjenek meg. Na meg az ár sem volt utolsó szempont.

Szüleim révén volt egy régebbi (elég távoli) kapcsolatunk, először őket hívtam fel, hogy jöjjenek el megnézni a lakást. Az ajánlott árban valószínűleg verhetetlenek voltak, de a helyszínen elmondott elképzeléseik, ötleteik nem találkoztak a mi elvárásainkkal, ráadásul egy elég fontos problémát sem oldottak volna meg: a sitt-kérdést. Már korábban sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon milyen módon tudnánk elszállíttatni a rengeteg törmeléket. Nem beszélve az öntöttvas kádról. A kád kiszerelése már önmagában elég problémás a fűtéscsőtől (a kádunk előtt keresztben fut el a cső, december közepén ez nem bolygatható, a vizet leereszteni ilyenkor nem lehet). A mesterek ezt a két kérdést elég lazán kezelték, a sittet ripsz-ropsz elszállíttatjuk mi, a kád már nagyobb fejtörést okozott nekik.

Ekkor kezdtem el a neten keresgélni más mesterek után. Olyan kulcsszavakkal kerestem, mint "panel", "fürdőszoba", "felújítás", kaptam is néhány ígéretes találatot. Referenciaként ugye csak a netre feltöltött képeket tudtam megnézni, ez is több mint a semmi, bár ugye azt tölt fel az ember, amit akar. Ilyen esetben mindig benne van a rizikó, de annyi idő meg a földön nincs, hogy minden ajánlatnak személyesen utánajárjunk. Az egyik érdeklődésre kaptam egy telefont, hogy ők szívesen elvállalnák, de lehet csak januárban. Végülis nem volt teljesen elvetett a gondolat, abban maradtunk, hogy nem baj, ha január, jöjjön ki és nézze meg a lakást.

Egy délután, munkából hazaérve érkezett meg a csapat vezetője, Vedres Zoltán, aki fiatalsága ellenére nagy tapasztalattal mérte fel a helyszínt. Az általa elmondottak már sokkal közelebb álltak az elképzeléseinkhez, ezért megállapodtunk, hogy ők végezhetik el a munkát. Utólag látjuk, hogy ez egy nagyon jó döntés volt.
Szerencsére még januárig sem kellett várnunk, december 9.-ével kezdődő héten megindulhatott a munka. Zoli előzetesen jelezte, hogy várhatóan egy hétig tart a felújítás, de a lakást a WC-vel tudjuk használni, fürdőnk persze nem lesz, azt meg kell oldanunk. Még induláskor újra leegyeztettük a kéréseket, kádfalazást, csapok elhelyezését, mosógép kiállást, WC hátfal gipszkartonozását, a csempék pontos elhelyezését, hogy mit hova és milyen állásban szeretnénk látni.

A munka a terveknek teljesen megfelelően zajlott. Az első nap már teljesen lebontották mind a WC-t, mind a fürdőt, sőt a vízvezeték-szerelő csapat már az új rézcsöveket is beszerelte. Este azért elég megdöbbentő volt a látvány, ami a fürdőben fogadott. Viszont a csapat jó munkát végzett, minden törmeléket az utolsó szálig elszállítottak. Egyébként is jellemző volt az egész heti munkájukra, hogy minden nap végén felmostak, rendet hagytak maguk után. (Megjegyzem: nem felügyeltük őket egész héten. Kaptak egy kulcsot a lakáshoz, be tudtak reggel jönni, este el tudtak menni. A napok többségében nem is találkoztunk velük, csak este szemléltük a változásokat.)






A szerdai nap volt az egyetlen, amikor nem mehettünk haza. Igazából mehettünk volna, csak akkor még a WC-t sem tudtuk volna használni, hiszen ekkor rakták le a járólapokat, arra meg ilyenkor nem célszerű rámenni. Már ha az ember azt akarja, hogy tartós és szép maradjon a padló. :) Szerencsénkre egy baráti házaspár befogadott minket erre az éjszakára.



Csütörtökre elkészült a csempézés, pénteken kifugáztak az általunk választott színű fugával. A hétvégére így már pompázott a fürdő, csak használni még továbbra sem tudtuk, mert a csapok, a mosdó, és az új WC beszerelése még hátra volt. Mindenesetre Julival a hétvégén alaposan kitakarítottuk a konyhát meg az előtereket, ahol a mesterek dolgoztak.






Zoliéknál választható opcióként jelenik meg a fürdő festése is, amit Julival megbeszéltünk, hogy mégis csak jó lenne, ha le is festenék a fürdő kimaradt részeit. Ezt sem bántuk meg. Hétfőn úgy térhettünk haza, hogy ott állt a vadi új fürdőszobánk, szépen, használható állapotban, frissen festve. Működött a mosógép is.



 

Az eredeti elrendezéshez és megoldásokhoz képest nem sok mindent változtattunk meg. Egyrészt egy miniatűr panelfürdő nem is rejt magában túl sok lehetőséget, másrészt nem akartunk túl nagy dolgokba (teljes átvezetékelés, falazás, stb.) belevágni a fejszénket, csak egy tiszta, rendes, szép fürdőt szerettünk volna.
A vezetékek futásán változtattak kicsit a mesterek. Eddig a wc mögötti aknából jött át az összes cső a fürdőkád mögé, és onnan volt rákötve a csapra, kádra, fűtésre. Ez most szét lett választva, a mosdóhoz a wc fala mellett fut el egy saját cső, amit aztán egy keskeny felfalazással takartak el. (Ez a fönti képen látható). Erre azért volt szükség, mert eddig egy csap töltötte a mosdót és a kádat is, de most önálló csaptelepet kapott mindkettő, valamint így nem láthatóak a fürdőben sem a csövek.
A wc-tartály eddig felső állású volt, most nyomógombos alsóra cseréltük ki. Két fokozata van, és elvileg víztakarékos is, majd meglátjuk az első vízszámla alapján, jelent-e valami különbséget.
A fürdőben a már említett "két csap egy helyett" jelentette a legnagyobb változást. Ezek a csapok is víztakarékosak, "felhabosítják" a vizet, így kevesebb víz kell fogy a kézmosásnál, zuhanyzásnál, de az érzet olyan, mint a korábbi hagyományos csapnál.
A kád mellett is keletkezett egy kis felfalazás egyrészt a csövek eltüntetésére, másrészt hogy a kádat pontosabban be lehessen illeszteni. Végre a mosógépet is rákötötték a szennyvízvezetékre, így már nyugodtan lehet egyszerre mosni és fürdeni is.

Összefoglalva, maximálisan jól sikerült minden. A végeredmény olyan lett, mint amit elképzeltünk. A mesterek jól dolgoztak. Itt ott a fugázásba biztosan bele lehetne kötni, de nem tesszük, mert kinek a munkájában nincs hiba. A rugalmasságuk és az egész héten mutatott hozzáállásuk példaértékű. Ha mindenki így dolgozna mint ők, akkor nem lenne olyan sok panasz a "szakemberekre". Köszönjük a srácok munkáját, ajánlani fogjuk őket másoknak is!
A csempéket és a járólapokat leszámítva minden más berendezési tárgyat a Jakuma áruházból szereztünk be. Az üzletvezető Schrauf István rugalmasságát is köszönjük, minden berendezési tárgy idejében megérkezett. Miután kiderült, hogy az általunk választott WC nem olyan, mint amilyet elképzeltünk, szó nélkül cserélte, másnapra hozta is az új elemeket.
Bár féltünk tőle előzetesen, de így utólag nem bánjuk, hogy belevágtunk a felújításba. Gyorsan eltelt a hét, minden este izgatottan vártuk, hogy épp milyen változás is történt a lakásban. Azt hittük nagyobb kényelmetlenséggel fog járni az egész, szerencsére nem így történt. Ma pedig már élvezhetjük az új, tiszta fürdőnket! :)


Beépített anyagok, elemek:
 - Csempe: Zalakerámia Vario sötétbarna (ZBK 673) és bézs (ZBK 671)
 - Díszcsempe: Zalamerámia Vario bézs (Verbena F-4021)
 - Járólap: Zalakerámia Vario sötétbarna padlóburkoló (ZRF 373)
 - Kád: Jika Tanza 150 cm (2.2520.0.000.000.1)
 - Mosdó: Jika Lyra Plus 75 cm (8.1338.7.000.104.1)
 - Szekrény: Jika Lyra Plus (4.5285.1.038.546.1)
 - Kád csaptelep: Hansgrohe E2 (31940000)
 - Mosdó csaptelep: Hansgrohe 100 (31607000)
 - Zuhany: Hansgrohe Crometta 85 VarioJet EcoSmart (28607000)
 - WC: Alföldi bázis
 - WC tartály: Geberit AP116

Hivatkozások:
 - Panel fürdőszoba felújítás (Vedres Zoltán)
 - Jakuma fürdőszoba szaküzlet (Schrauf István)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése