2013. január 12., szombat

Szappankészítés

Úgy tűnik, új hobbinak nézek elébe. Még a 2011-es Praktikában olvastam egy cikket a házi szappankészítésről, amiben csodaszép szappanokat mutattak be. Fel is kaptam rá a fejem, sose gondoltam korábban, hogy ilyet lehet otthon? Aztán gondosan átrágtam magam a metóduson, de a sok biztonsági figyelmeztetéstől megijedtem, hogy ez túl bonyolult és veszélyes, és sok alapanyag is kell. De rögtön a cikk végén olvastam, hogy tanfolyamok is léteznek a témában. Sajnos akkor, karácsony előtt már nem fért bele, aztán meg elfelejtődött a dolog.

Eltelt pár hónap, és rátaláltam egy cégre, akik csak természetes anyagokból készítenek szappanokat, (aztán találtam még többet), és ezeken az oldalakon sok elrettentőt olvastam a bolti tusfürdők és egyéb kozmetikumok veszélyeiről, és természetes szappanok jótékony hatásairól. Korábban nem foglalkoztam nagyon ilyen témákkal, így most egyszerre sok információ ért, és arra jutottam, nem jelent semmivel nagyobb gondot a természetes szappant megvenni, mint a bolti tusfürdőt, ártani nem árthat, ez egy egyszerű módja annak, hogy tegyünk valami jót az egészségünkért és a testünkért.
Ahogy egyre többet foglalkoztam a témával, újra eszembe jutott az újságcikk, meg láttam a neten, hogy egyre elterjedtebb tevékenység a házi szappankészítés, az alapanyagokat sem olyan nehéz beszerezni, hát elhatároztam, én is belevágok. De először szerettem volna szakértőktől látni a munkafolyamatot, tanácsokat kapni, így jelentkeztem Creativikyék szappantanodájába. Egy félnapos tanfolyam keretében elméleti és gyakorlati ismereteket szereztem a hideg eljárásos szappankészítésről (ez egy hat modulos tanfolyam első része volt). Jól éreztem magam, és úgy éreztem, megkaptam azokat az alapokat, amire szükségem volt ahhoz, hogy egyedül is bele merjek vágni. Az elméleti oktatás után, ami során sok hasznos és érdekes dolgot is megtudtam, a gyakorlatban is megnézhettük, hogyan készül a szappan, majd minden résztvevő is készített egyet. Nagy élmény volt, és tudtam, ki kell otthon is próbálnom ezt a boszorkánykonyha szerű keverést-kavarást. :) Az elkészített szappanokat meg is kaptuk, így decemberben már a finom fahéjas-mézeskalácsfűszeres szappankámmal fürödhettem.
Karácsony előtt már nem akartam belevágni a dologba, volt elég dolgom az ünnepi előkészületekkel, ezt pedig nyugodt körülmények között akartam kipróbálni. Így januárban érkezett el az idő. Karácsonyra Viktortól kaptam egy szappankészítős könyvet is, úgyhogy már az ünnepek alatt továbbképeztem magam a témában, és nagy izgalmakkal vágtam neki az új évnek. Beszereztem az alapvető hozzávalókat, és erre a hétvégére tűztem ki az első próbát.

Egy egyszerű receptet választottam, ami a leírás szerinte egy jól habzó, krémes, ápoló szappan lesz. Kókusz, olíva, napraforgó és ricinusolaj kellett hozzá, levendulavirággal díszítettem, és a tihanyi őszölésről hozott  levendulás illóolajjal illatosítottam.
Most a formában csücsül, én meg tűkön ülök, és várom, hogy egy-két nap alatt megszilárduljon, és kiszedhessem őket. Aztán meg várhatok még egy hónapot, hogy használhassam. :)

Update1: Hétfőn ki is tudtam szedni őket a formából. Ilyenek lettek:

Update2: Már használatba vétel után csupa pozitív élmények. :) Ajándékba is adtam jópárat, a tesztalanyok is jó véleménnyel vannak róla. Én is élvezem a vele való fürdést, nagyon jó illata van, kellemesen krémes és habos. A bőrömet egyáltalán nem szárítja.

Biztos, hogy lesz folytatása a dolognak, sok érdekes receptet láttam, amiket még szeretnék kipróbálni.

Összetevők: olívaolaj, kókuszvaj, ricinusolaj, napraforgóolaj, desztillált víz, NaOH, levendulaolaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése