2014. október 18., szombat

Az új konyha

A decemberi sikeres fürdőszoba felújítás után rögtön elhatároztuk, hogy a konyhát is megcsináljuk. Eredetileg ezt akartuk hamarabb, de a fürdő állapota sürgősebbé tette azt. Nem késlekedtünk sokat, februárban el is mentünk a Konyha Kiállításra, hogy ötleteket, és kivitelezőket keressünk. Elég informatív nap volt, megismertünk sok konyhagépet, gyűjtöttünk elérhetőségeket bútorgyártóktól, és ötleteket elrendezésre, kivitelezésre.

A konyha azért hosszabb tervezést igényelt, mint a fürdő. Egyrészt mérete és funkciója miatt, másrészt több lehetőség rejlett benne, mint a 2 négyzetméteres kis lyukban. Az alapkoncepció az volt, hogy mindent kicserélünk. A műpadló helyett járólapot rakunk le a konyhába és az előszobába is, a falat már önerőből is elhagyni készülő béna furnérlemezt kicseréljük csempére, teljesen új bútort csináltatunk, és ha már ekkora fába vágtuk a fejszénket, a gépeket is kicseréljük, beépíthetőre, kivétel a hűtőt.

Nagy lendülettel álltunk neki az ötletelésnek, hogy lehetne jobban elrendezni a szekrényeket. De aztán hamar rá kellett jönnünk, hogy az egy teljes falat elfoglaló dupla ablak, az ajtó, a víz- és gáz kiállások eléggé megkötik a kezünket. Persze minden elmozdítható és átvariálható, de azért mi nem gondolkodtunk szerkezeti változtatásokban. Így az lett a végleges döntés, hogy a szekrényeket megtartjuk az eredeti L alakú elrendezésbe, csak a felső szekrényeket helyezzük át az egyik falról a másikra, és a pultot igyekszünk úgy át- és elrendezni, hogy ott több hasznos munkafelületem legyen.

Az alábbi képeken látszik az eredeti elrendezés, ahol a tűzhely és a mosogató szétszórása miatt gyakorlatilag csak két kis darab pultfelületem volt.



Helynyerési szempontok miatt döntöttünk a gépek lecserélése mellett is. Igaz, hogy a tűzhelyünk még nem volt annyira régi, de úgy gondoltuk, hogy a praktikusság és a látvány szempontjából is jobb lesz egy beépítettre cserélni. Eddig nem volt páraelszívónk, most azt is vettünk fölé, ami szerintem nagyon hasznos lesz egy-egy hagymás étel főzésekor. Eljött az ideje annak is, hogy a 30 éves, ám nagyon szeretett mikrónkat nyugdíjba küldjük. Bár félek tőle, hogy többet nem lesz ilyen jó hatásfokú mikrónk. És a hab a tortán, hogy kaptam egy mosogatógépet is. Sokat gondolkoztam rajta, hogy kell-e nekem ilyen, hisz csak ketten vagyunk, nem is főzök minden nap. De aztán meggyőztek/meggyőztem magamat. Egyrészt most van lehetőség normálisan és egyszerűen beépíteni, később sokkal nagyobb nyűg lenne. Aztán egy hétvégi vagy egy macerásabb hétköznapi főzés, vendéglátás idején simán összejön annyi edény, aminek az elmosogatása már rengeteg időt vesz el, és jelentős könnyebbséget jelent, ha ilyenkor majd csak a gépbe kell bepakolnom. A hűtőt megtartottuk, mert az tényleg nagyon új, és nem is tudnánk/akarnánk beépíteni, mert az az előszobában, a konyhaajtó mellett áll.

Miután a fő irányvonalak megvoltak, kivitelezőket kellett választanunk. A burkolási, víz- és gázvezeték szerelési munkákat a fürdőben már kipróbált és bevált csapatra bíztuk. A bútort pedig egy a kiállításon megismert céggel csináltattuk. Több helyen is jártunk ajánlatot kérni, terveket készíttetni, de végül ők lettek a befutók. Egyrészt, és ekkora tétel esetén azért az nyomós indok, ők adták a legjobb árajánlatot. Másrészt egyedül náluk tapasztaltuk azt, hogy hajlandóak segíteni, adnak ötleteket, elmondják a véleményüket a mi elképzeléseinkről, de nem csak leszólják azt, hanem el is fogadják a kivitelezhető ötleteket. Egyszóval elég jól sikerült megbeszélni a dolgokat, és egy jó kis tervet raktak nekünk össze.

Aztán eljött az a nap, mikor nekem el kellett kezdenem kipakolni a szekrényeket. Nem gondoltam, hogy egyszerű lesz, de nem is volt. Négy délután pakoltam, csomagoltam, szortíroztam, mígnem sikerült mindent biztonságosan elhelyezni a lakás különböző részeiben.

Mikor ez megvolt, otthon maradtunk egy napot, hogy szétszedjük a bútort, közben pedig már ott volt a burkoló csapat felszedni a műpadlót. Mindegyikünknek elég kemény nap volt, mi is megdolgoztunk a bútorral, mire szétszedtünk mindent, szállítható darabokra vágtunk és kiszedtünk minden csavart, szöget, tiplit, amikből volt is benne bőven. A műpadló szerencsére viszonylag könnyen feljött, csak a szekrények alatti részekkel dolgozott meg kicsit jobban az emberünk.




A teljes bontás után az elégethető faanyagot Viktor szülei hazafuvarozták, majd megérkezett tesóm, hogy bevezetékelje a konyhát. Természetesen a jó öreg panel tartogatott meglepetéseket, így nem sikerült mindent az előre eltervezett módon kivitelezni, de Gábor ügyes, nem maradtunk áram nélkül.

Aztán egy hétfő reggel szedtük a sátorfánkat, és kiköltöztünk, először azt hittük két, majd kiderült, hogy három éjszakára. Szerencsére a barátaink voltak olyan kedvesek, hogy befogadtak minket, így nem kellett a híd alatt csöveznünk. Ez alatt az idő alatt a munkások megcsinálták a víz és gázszerelési feladatokat, aljazkiegyenlítettek (egy váratlan dombocska miatt nyúlt meg a kilakoltatásunk ideje, amit le kellett csiszolniuk) és burkoltak. Mikor csütörtök délután végre hazatérhettünk, ez a látvány fogadott minket:





Elkezdtük a második hetet, de a burkolók már csak egy napot maradtak, mikor kifugáztak. Majd megérkeztek a festők, akik kijavították a hibákat, szépen kifestettek, és az előszobánkban található két "dekorációs célokat szolgáló" ajtókeretet is szépen kiegyenlítették gipszkartonnal.




A felgyorsult eseményeknek hála még a második hét csütörtökén megérkeztek a bútorosok is. Azt hittük, két nap alatt végeznek, de aztán itt le is lassultak a munkálatok. Rossz reklámot nem akarunk a cégnek, viszont őszintén szeretnénk leírni a történéseket, így inkább név szerint nem említenénk őket.

Tehát a korábbi pozitív események után a nagy reményekkel érkeztem haza csütörtökön, mert már nagyon kíváncsi voltam, hogy fog mutatni az új bútor. Eléggé lelombozott a látvány, ugyanis alulról is hiányzott két szekrény, felülről is egy, illetve az elszívó dobozát nem a megbeszélt megemelt magasságba helyezték el (egy túlzottan kiálló cső miatt), hanem alacsonyabban, ami viszont nem szabályos, mivel a gáztűzhely fölé megadott magasságba kell felszerelni azt. Viszont semmi üzenet, vagy telefonhívás nem várt minket, hogy mi is történt, illetve hogy akarják a felmerült problémákat megoldani, így eléggé elkeseredtünk.
Másnap ismét megjelentek (a megjelenéseket sem kapkodták el egyszer sem), akkor leszerelték a felső szekrényeket és elvonultak, hogy a teljes felső részt újra gyártsák, mivel szűk lett a hely, meg az elszívó se fért el. És ott álltunk hétvégén, amikor azt hittük, már visszaköltözhetünk, még mindig a romhalmaz tetején.
Hétfőn meg sem jelentek, mert akkor még a bútorgyártás folyt, hanem csak kedden, amikor már mi is otthon voltunk szabadságon, várva, hogy elkezdhessünk takarítani. Ekkorra már úgy ahogy helyre állt a konyha, még hiányoztak ugyan ajtók, nem volt csapunk, és a mosogatótálca is csak kölcsönbe jött, valamint várakoztunk a nyitott polcunkra, de a szekrényekbe már vissza tudtunk mindent pakolni, lehetett főzni a tűzhelyen és a mosogatógép is mosogatott.
További pár hét várakozás után megérkeztek az ajtók is, felkerültek a polcok, és megkaptuk a végleges mosogatót is.







Emiatt a kálváriajárás miatt természetesen maradtak bennünk tüskék, így az elkövetett hibákon sem tudtunk olyan könnyen szemet hunyni, kellett kompromisszumokat kötnünk, de összességében nagyon tetszik a végeredmény és az összhatás. A régi kis lepukkant, kopott, koszos konyha helyett most lett egy szép, új, tiszta és elegáns helyiségünk. A pultfelületet sikerült megnagyobbítani, ahogy elképzeltem, a szekrények jól pakolhatóak, minden elfért, és elég logikus rendbe is, nem kell sokat keresgélni. Nagy öröm és könnyebbség a mosogatógép, és az elszívó is jól szuperál. Elégedettek vagyunk a színválasztással, bár a valóságban barnább lett az alsó szekrény, mint amennyire szürkének gondoltuk a színminta alapján, de nagyon tetszik a kétféle szín együtt. Szóval összességében egy nagyon modern és elegáns konyhánk lett, öröm azóta hazajönni és főzni. :)


Beépített anyagok, elemek, gépek:
- Csempe: Opoczno Fargo White (OP360-008-1)
- Csempe díszítő eleme: Opoczno Fargo Grey mosaic (OD360-003)
- Járólap: Zalakerámia Tuffo szürke (ZRG 289)
- Járólap díszítő eleme: Zalakerámia Tuffo szürke (T-2)
- Mosogató: Marmorin Isao Fekete (470 113 002)
- Csaptelep: Marmorin Standard gránit mosogató csaptelep Fekete
- Mosogatógép: Whirlpool ADG 195 A+
- Gáz főzőlap: Whirlpool AKT 424 NB
- Gázsütő: Electrolux EOG 2100 AOX
- Páraelszívó: Nodor Extender 60
- Mikró: Samsung GE732K-S
- Saroktálca: Kesseböhmer LeMans II (KP-0125-4502-85)
- Alsó frontok: Antracit, fóliázott bútorlap
- Felső frontok: Fehér selyemfényű, festett
- Munkalap: Vakolat, fóliázott bútorlap
- Fogantyúk: Tulip Sosa

Hivatkozások:
- Panel fürdőszoba felújítás - burkolás, víz-, gázszerelés
- Bóta Árpád - festés
- Szüts Gábor - villanyszerelés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése